Şaban ayı orucu kaç gün tutulur, hangi günler tutulmalıdır? Şaban ayı ilk gün orucuna nasıl niyet edilir? Diyanet açıkladı!

Şaban ayı ilk gün orucu hakkında araştırmalar hız kazanmıştır. Üç ayların ikincisi olan Şaban ayını bugün algı edeceğiz. Şaban ayı denildiğinde akla ilk olarak Ramazan-ı Şerif ve oruç kavramları geliyor. Bu kutsal ay, Peygamber Efendimizin (SAV) Ramazan-ı Şerif’ten sonrasında en oldukca oruç tuttuğu aydır. Pekala, Şaban ayı ilk gün orucuna nasıl niyet edilir? Şaban ayı orucu kaç gün tutulur, hangi günler? İşte Şaban ayı orucu ile ilgili detaylar…

♥ Selam İsmim Aysel , 26 Yaşındayım Sohbet etmek istiyorum Arayın Konuşalım. Her Türlü Sohbete Varım Tıkla Ara Beni.! ♥.  003225889363

oruç tutmak 2

RECEP AYININ İLK GÜN ORUCU

Şaban-ı Şerif ayında bigün oruç tutmanın fazileti hakkında şöyleki buyrulmuştur: “Kim Şa‘bân’dan bigün oruç tutarsa, Allâh-u Teâlâ onun cesedini cehenneme haram kılar. Cennetlerde Yusuf (Aleyhisselam)a komşu olur. Tanrı-u Teâlâ ona Eyyüb ve Davud (Aleyhimesselâm)ın sevaplarını verir.”

Ebu Abdullah el-Hubeyşi (Rahimehullâh)ın rivayet etmiş olduğu bir hadis-i şerifte şöyleki varid olmuştur: “Şaban’ın ilk ve son perşembesini oruçlu geçireni, rahmeti ile cennete girdirmek Tanrı Teâlâ üstüne bir hak olur.”

oruç tutmak 3

ŞABAN AYI ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR, HANGİ GÜNLER?

Eyyam-ı Biyd günleri Hicri ayların 13. 14. ve 15. günlerine denir. Hali ile Şaban ayının Eyyam-ı Biyd günleri bu yıl şu demek oluyor ki 2023 senesinde 5 Mart Pazar, 6 Mart Pazartesi ve 7 Mart Salı tarihlerine denk geliyor. Bu günlerde oruç tutmak son derece faziletlidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi web sitesinde “Eyyam-ı Biyd” hakkında şu ifadelere yer verildi:

Eyyâm-ı biyd (aydınlık günler) ayın en parlak olduğu hicrî ayların 13, 14 ve 15. geceleridir (Buhârî, Savm, 60). Ay bu gecelerde tam olarak görünmüş olduğu ve geceleri her zamankinden daha oldukca aydınlattığı için bu isim verilmiştir. Resûlullah (s.a.s.), her ayın bu günlerinde oruç tutmayı öneri etmiş (Ebû Dâvûd, Savm, 69; Tirmizî, Savm, 54) ve o günlerde oruç tutmanın yılın bütün günlerini oruçlu geçirmek benzer biçimde bulunduğunu belirtmiştir (İbn Mâce, Sıyâm, 29).

oruç tutmak 4

ŞABAN AYI ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Nafile oruçlar içinde yer edinen Şaban ayı orucu için, oruç tutacak kimsenin ”Niyet ettim Şaban orucumu Tanrı rızası için tutmaya” diye niyet etmesi yeterlidir.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak suretiyle adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir.

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından başlayarak en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, kefaret yada adak orucuna” biçiminde belirtilmesi gerekmektedir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Kahraman köpek  Proteo'nun adı orada yaşatılacakKahraman köpek Proteo’nun adı orada yaşatılacak
Toplantıyı 15 dakikada bitirdi! Tek tek okudu... Toplantıyı 15 dakikada tamamlamış oldu! Tek tek okudu… “Alkış istemiyorum”
'Şiddeti 9'a çıkacak' sözleri İstanbulluları düşündürüyor‘Sertliği 9’a çıkacak’ sözleri İstanbulluları düşündürüyor

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*