Ruh Sağlığını Korumanın 10 Yolu

Ruh sağlığınızı koruma altına almak kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik. Bunun için tertipli bir yaşamın yanında kendinize iyi bakmanız lüzumlu. Kendinize ayırdığınız vakitlerde yaptığınız şeyler ruh sağlığını mühim seviyede etkisinde bırakır. Sıhhatli bir psikoloji bedene de sıhhat getirir. Bağışıklık güçlenir, hastalıklarla savaşmak kolaylaşır.

♥ Selam İsmim Aysel , 26 Yaşındayım Sohbet etmek istiyorum Arayın Konuşalım. Her Türlü Sohbete Varım Tıkla Ara Beni.! ♥.  003225889363

Ruh Sağlığını Korumanın Yolları

Ruh sağlığını koruma altına almak için yapılması gerekmekte olan bir takım şey var. Bu tarz şeyleri yaparak ruh sağlığını besleyebilir ve kuvvetli bir psikolojiye sahip olabilirsiniz. Pekala ruh sağlığını koruma altına almak için yapılması gerekenler nedir?

İşte ruh sağlığını korumanın yolları:

1. Spor Yapmak

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Dünya Sıhhat Örgütü, sporu 2005 senesinde ruh sağlığını koruyucu önlemler arasına almıştır. Fizyolojik aktivite hepimiz için {önemlidir} ve yalnızca fizyolojik sağlığın iyileştirilmesi için değil, bununla birlikte psikolojik sıhhat için de {önemlidir}. Bundan dolayı ruh sağlığının korunması için her gün yarım saat spor yapılması tavsiye edilmektedir.

2. Tertipli Uyumak

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Uyku bedenin olmasıyla birlikte ruhun da bir gıdası. Gece geç saatlere kadar oturup sabah fazla geç uyanmak hem bedeni hem de psikolojiyi negatif etkiliyor. Yaşanmış olan uyku sorunları kişiyi huzursuz ve mutsuz hissettiriyor. Bunun için günde 7 ile 8 saat içinde uyumalı, vakitlice uyuyup uyanılmalı. Böylelikle sabah zinde kalkabilir, kendinize kaliteli vakit ayırabilirsiniz.

3. Hobi Edinmek

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Psikolojik problemler yaşayan ve ağır stres altında hisseden her insana minimum bir defa hobi edinmesi öneri edilmiştir. Bu öneri {hiç de} doğru olmayan değil. İnsanın sevmiş olduğu şeylerle uğraşması zihni dinlendirir ve onu problemlerinden uzaklaştırır. Zihnin odağı negatif şeylerden uzaklaştıkça insan mutlu olur ve kendini dinlenmiş hisseder. Edindiğiniz bir hobiye haftada bigün dahi olsa zaman ayırmanız ruh sağlığınızı pozitif etkisinde bırakır.

4. Sıhhatli Beslenmek

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

İnsan kendine iyi baktıkça psikolojisini de düzeltebilir. Kendine kıymet vermek sağlam bir psikolojiyi de bununla beraber getirir. Bunun için sıhhatli beslenmek mühim. İşlenmiş ve katkılı gıdalar yerine meyve ve sebze tüketmek kişiyi daha hafifçe ve enerjik hissettirir. Yenilen yiyeceklerin içindeki vitaminler ruh sağlığına da büyük katkı sağlar. Bunun bilincinde olarak dengeli beslenilmeli ve öğünler atlanılmamalıdır.

5. Bolca Su Tüketmek

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Vücuda kafi oranda su almamak insanı enerjisiz ve bitkin hissettirir. Bu durum bir müddet sonrasında psikolojiyi de negatif etkisinde bırakır. Insanın devamlı oturmasına ve aktivitelerden uzak kalmasına sebep olur. Sıhhatli ve zinde bir vücut için bol miktarda su içmeli, günlük tüketmeniz gerekmekte olan su miktarına ulaşmalısınız.

6. Beklentiye Girmemek

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Psikolojiyi en fazla tesir eden şeylerden biri insanoğlunun yaşamdan beklentileridir. Beklentiler yüksek tutulduğunda ve beklentiler karşılanmadığında şahıs hayal kırıklıklarına sürüklenir. Bu nedenle sıhhatli bir zihin için çok beklentilerde bulunulmamalı, mantıklı ve gerçekçi şeylerin peşinden koşulmalı. Özetle insan ufak şeylerden mutlu olmayı öğrenmeli.

7. İnternet Kullanımını Azaltmak

 Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Pek çok araştırma web ve toplumsal medya kullanımının depresyona sebep olduğunu göstermektedir. Toplumsal medyada geçirilen zaman arttıkça psikolojik problemlerin sertliği de artar. Toplumsal medyadaki muhteşem görünen hayatlar, güzellik algısı, başarı ve mutluluk gönderilere maruz kalan insanın daha da mutsuz olmasına sebep olur. Öte taraftan gece yatmadan öncesinde telefona bakmak uyku standardını de negatif etkisinde bırakır.

8. Kitap Okumak

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Kitap okumanın büyük oranda stresi azalttığı görülmüştür. Kitap okuyarak değişik dünyaları keşfetmek, zihni problemli düşüncelerden uzaklaştırmak ruh sağlığına faydalıdır. Kitap okumak psikolojik sorunları engellemenin yanında alzheimer gibi hastalıkların riskini de büyük oranda minimuma indirmektedir.

9. Nefes Egzersizleri Yapmak

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Pek fazla şahıs dikkat etmese de doğru nefes almak vücut sağlığını mühim seviyede etkisinde bırakır. Nefes egzersizleri ile stres ve kaygıyı azaltabilir, psikolojik problemlerden kurtulabilirsiniz. Bunun için nefes egzersizlerini her gün tekrarlamalı, gün içerisinde de doğru nefes almaya itina göstermelisiniz.

10. Gezi Etmek

Ruh Sağlığının Korumanın Yolları

Uzmanlara bakılırsa gezi etmek insan psikolojisini pozitif etkiliyor. Yeni bölgeler keşfetmek insan ruhunun yenilenmesi ve zihnin negatif düşüncelerden uzaklaşmasını sağlıyor. Gezi etmek için yurt dışı ve kent dışı planları yapabilir veya kendi şehrinizde asla görmediğiniz mekan ve sokakları da keşfedebilirsiniz.

Ruh sağlığını ne bozar?

Ruh sağlığını bozan şeyler içinde çok fazla stres, travmalar, ayrılıklar, üzücü vakalar, kullanılan ilaçlar, genetik etkenler, yapısal bozukluklar, yaşanılan ortam, çevre baskısı, sağlıksız iş ortamı, monotonluk ve hayat koşulları gibi faktörler bulunur. Biriken bütün yaşanmışlıklar aniden psikolojik bir mesele olarak da ortaya çıkabilir.

Ruh sağlığı nasıl tedavi edilir?

Şahıs ruh sağlığının bozukluğunu fark ettiyse ve bununla kendi başına başa çıkamıyorsa tedavi için kesinlikle psikiyatristlere başvurmak gereklidir. Uzman psikiyatrist ve psikologlar ruh sağlığı mevzusunda hastaya destek olabilir, değişik tedavi yöntemleriyle yol izah edebilir. Psikolojik destek alan şahıs tedaviye istekliyse başarı göstermiş netice alma şansı yüksektir.

Psikolojim bozuk olduğunu nasıl anlarım?

Devamlı bitkin sezmek, yataktan çıkmak istememek, duş almak gibi bireysel bakımları yerine getirmekten kaçınmak, insanlarla iletişimi azaltmak, devamlı yalnız kalmak istemek, umutsuzluk ve keder duygularını fazla çok yaşamak, stres ve sorun çekmek ve anormal davranma şekilleri sergilemek psikolojinin bozuk olduğuna işaret edebilir.

Psikoloji ne kadar sürede düzelir?

Psikolojinin düzelme süresi insanın psikolojik hastalığına ve hastalığın seviyesine bakılırsa farklılık izah edebilir. Genel anlamda pek çok psikolojik sorun yaşayan hastada 3 ay sonrasında iyileşme gözlenebilir. Bu süre insandan insana değişebilir, uzayıp kısalabilir. Burada mühim olan hastanın istekli olması, psikoloğuna güvenmesi ve tedaviyi aksatmamasıdır.

Psikiyatriye ne vakit gidilmeli?

Yaşanılan psikolojik mesele artık hayatınızı devam ettiremediğiniz noktala geldiyse, günlük hayatınız psikolojik sorunlarınızdan etkileniyorsa ve uyku sorunları gibi zorlayıcı durumlar yaşanıyor ise psikiyatriye gitmek gereklidir. Ne kadar erken tedavi yardımı alınırsa tedavi süreci o denli basit olabilir.

Bir insanoğlunun ruh hali nasıl düzelir?

Bir insanoğlunun ruh halini düzeltmek için ruh sağlığına iyi gelen aktivitelerin yanında yaşam tarzını değişiklik yapmak de işe yarayabilir. Monotonluktan kurtulmak, her gün değişik şeyler yaparak yaşamı renklendirmek ruh halini değiştirebilmek için birebirdir. Bu her gün yürüdüğünüz yolu değişiklik yapmak, otobüs yerine bisiklet kullanmak veya yemeğinizi değişik bir mekanda yemek gibi şeyler de olabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*