24.4 C
New York kenti
Pazar, Mayıs 28, 2023

Buy now

spot_img

Rahim Ağzı Yarası Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Rahim ağzı dokusunun iltihaplanması durumunu ifade eden bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik. Yazımızda rahim ağzı yarası nedir, neden olur, nasıl geçer, emareleri nedir ve tedavisi nasıldır benzeri soruları yanıtladık.

♥ Selam İsmim Aysel , 26 Yaşındayım Sohbet etmek istiyorum Arayın Konuşalım. Her Türlü Sohbete Varım Tıkla Ara Beni.! ♥.  003225889363

İşte rahim ağzı yarası hakkında her şey…

Rahim Ağzı Yarası Nedir?

Rahim Ağzı Yarası

Tıptaki öteki adıyla servikal aşınma, aslen bir yara değildir. Rahim ağzı denilen yapı ile vajinanın birleşen ve tane kanamasının dışarı atılmasını elde eden dokuya rahim ağzı denir. Rahim ağzı iç ve dış olmak suretiyle iki bölümden oluşur. Dış yapı vajina ile eşdeğerdir. İç yapı ise rahimin devamı olup bir parçasıdır. Vajinanın rengi pembe iken, rahim ağzının rengi ise kırmızıdır.

Rahim ağzı yarası ise dışarıdan görünen rengi pembe olması gerekirken kırmızı olmuş hali anlamına gelir. Her bakımdan buna rahim ağzı yarası dense de bu bir yara değildir. Bir tek rahim ağzı dokusunun dışarıya taşmasıdır. Her hanımda rahim ağzı yarası görülebilir. Bilhassa cinsel yaşamı olan her hanım rahim ağzı yarası rahatsızlığını yaşayabilir.

Rahim Ağzı Yarasının Emareleri Nedir?

Rahim Ağzı Yarası

Rahim ağzı yarasının emareleri fazla sık görülen emareler olduğundan daha farklı bir hastalığın emaresi de olabilir. Doğrusu insanın kendinde rahim ağzı yarası bulunduğunu tespit etmesi son derece zor olsa gerek. Rahim ağzı yarası tabip muayenesi ile anlaşılabilir.

Berrak bir akıntı olması, kötü kokulu akıntı, vajinada kaşıntı ve yanma olması, bel ağrısı yaşanması, cinsel ilişkide ağrı olması, idrar yaparken yanma ve ağrı hastalığın göstermiş olduğu belirtilerdir. Bu emareleri kendinizde gördüğünüz süre hekime başvurmanızı tavsiye ederiz.

Rahim Ağzı Yarasının Sebepleri Nedir?

Rahim Ağzı Yarası

Rahim ağzı yarasının tedavisinin pozitif yönde cevap vermesi isteniyorsa ilk olarak hastalığın altında yatan sebepleri araştırmak gereklidir. Rahim ağzı yarasına neden rahat bir irritan madde ise bu maddeyi kullanmamak çözüm olacaktır. Fakat neden enfeksiyonsa, bu enfeksiyonun iyileştirme edilmesi rahim ağzı yarası problemini ortadan kaldıracaktır.

Rahim ağzı yarasının oluşma sebepleri sık cinsel ilişki yaşamak, prezervatif üstündeki kimyasallar, sık vajinal duş yapma, spermisidler, Klamidya, Trikomonas ve Gonore benzeri enfeksiyonlardır. Bu sebepler yüzünden rahim ağzı yarası oluşmaktadır.

Rahim Ağzı Yarasının Tanısı Nasıl Konur?

Rahim Ağzı Yarası

Öteki bir adıyla servisit dokuda yaralanan bölgede kan akımının artması sonucunda kırmızı bir hal alır. Bu durum muayene esnasında yara benzeri görünür. Rahim ağzı tanısı jinekolojik muayene ile tespit edilir. Fakat birtakım ek tetkikler de istenebilir.

Biopsi, kolposkopi ve smear testi hekimin isteyebileceği testler arasındadır. Tabip bu testlerin de yapılmasını isteyerek hastalığın altta yatan nedenlerini ortaya çıkarır. Buna gore de bir iyileştirme süreci izlenir.

Rahim Ağzı Yarası Tedavisi

Rahim Ağzı Yarası

Rahim ağzı yarasının altında yatan nedenler teşhis ve iyileştirme edilmiş olduğu halde rahim ağzı yarasında bir gerileme olmamışsa, cerrahi müdahaleler gerekebilir. Kullanılabilecek iyileştirme şekilleri koter, kriyoterapi ve lazerdir.

Koter, en çok kullanılan ve en eski yöntemdir. Fakat birazcık ağrılı bir metot olduğu bilinmelidir. İşlem esnasında şahıs ağrı hissedebilir. Lazer yönteminde ise lazer ile dokular tahrip edilir. Son derece avantajlı ve başarı göstermiş bir yöntemdir.

Kriyoterapi, koter iyileştirme yöntemine gore daha avantajlıdır. Koter de hissedilen ağrı bu iyileştirme yönteminde hissedilmez. Yaşanacak doku tahribatı da bu yöntemde daha kontrollü yaşanır. Fazla rahat ve 10 dakika devam eden kısa bir işlemdir.

Rahim Ağzı Yarasından Nasıl Korunuruz?

Rahim Ağzı Yarası

Rahim ağzı yarasından korunmak veya erken dönemde teşhis edilmesi için bikaç şeyin yapılması gerekiyor. Bunlar yabancı insanlarla cinsel ilişkiye girmemek, yılda bir kere jinekolog muayeneye gitmek, vajinal akıntı var ise hekime görünmek, ilişkiye girdiğiniz birinde bel soğukluğu var ise hekime başvurmak ve kokulu tampon benzeri maddeleri kullanmamaya itina göstermektir. Bu önerileri uyguladığınız takdirde rahatsızlıktan korunabilirsiniz.

Rahim ağzı yarası neden oluyor?

Bu hastalığın en sık karşılaşılan sebebi Gonore, Trikomonas ve Klamidya benzeri enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar iyileştirme edilmediği takdirde rahim ağzı yarasına neden olmaktadırlar.

Rahim ağzında yara tehlikeli mi?

Rahim ağzı yarası korkulacak bir hastalık değildir. Bu hastalığın tedavisi son derece rahat ve bir o denli hızlıdır. Dolayısı ile hastalığın emarelerini bildiğiniz ve hekime başvurduğunuz süre boyunca hiçbir sorun yaşamazsınız.

Rahim ağrı yarası iyileştirme edilmezse ne olur?

Rahim ağzı yarası iyileştirme edilmediği takdirde devamlı olarak enfeksiyon üretir. Bunun neticesinde da emareler gittikçe artar. Ek olarak enfeksiyon rahim içerisine, mesaneye ve tüplere yayılabilir. Uzun dönemde ise kanser oluşumu riski söz mevzusu olur.

Rahim ağrı yarası kendiliğinden geçer mi?

Rahim ağzı yarasının tedavisi hastalığa neden olan etkilere gore değişmektedir. Birtakım durumlarda yaranın oluşumuna neden olabilecek doğum denetim hapları bırakıldığında hastalık kendiliğinden geçmektedir.

Rahim ağzında yara bulunduğunu nasıl anlarsın?

Bu hastalığa sahip olup olmadığınızı öğrenmek için tane sürecinin derhal sonunda meydana gelen vajinal akıntılara bakmanız gerekiyor. Bu akıntıların yanında kanama olması, kaşınma görülmesi, vajinada yanma olması, cinsel birlikteliğin ağrılı olması, bel ağrısı yaşanması ve idrar yaparken yanma hissedilmesi durumları görülüyorsa rahim ağzında yara vardır.

Her rahim ağrı yarası kanser midir?

Rahim ağzında oluşmuş bulunan yaranın kanser emaresi olup olmadığını idrak etmek istiyorsak smear testi yaptırılması gerekiyor. Bu kontrol neticesinde değişiklik var ise hastadan kolposkopi ve biyopsi benzeri daha ileri testler istenir. Bunların neticesine gore ise kanser olup olmadığı teşhis edilir. Dolayısı ile her rahim ağzı yarası kanser değildir.

Rahimde yara varken cinsel ilişkiye girilir mi?

Rahimde yara varken cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir. Aynı biçimde yara yakma işlemleri sonrasında 4 hafta süresince havuza veya denize girmek ve cinsel ilişki yaşamak yasaklanmıştır. Hasta 6-8 hafta içinde günlük yaşamına dönebilecektir.

Rahim ağzı yarasına bitkisel çözüm şekilleri nedir?

Rahim ağzı yarasına iyi gelen bikaç bitkisel ürün de bulunuyor. Bu ürünleri kullanarak da hastalığın iyileştirme sürecine destek olabilirsiniz. Ceviz yaprağı, Civanperçemi, Kudret narı ve kekik yağı bu bitkisel çözümlerden en fazla önerilenleridir. Fakat bu bitkileri hekimin onayı olmadan kullanmamanız icap ettiğini hatırlatalım.

Benzer İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Takip Etsene

0BeğenenlerBeğen
3,785TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

İlgi çekenler