Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Kamp yapmak her bakımdan keyifli bir iş gibi görünse de pek fazla ayrıntısı olan, ciddi bir iştir. Güvenilir ve sıhhatli bir kamp yapmak için nelere dikkatli olmanız icap ettiğini merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam size bakılırsa! Hem kamptan öncesinde hem de kamp sırasında nelere dikkatli olmanız icap ettiğini listelediğimiz bu içeriğimiz yardımıyla sizde iyi birer kampçı olabilirsiniz.
♥ Selam İsmim Aysel , 26 Yaşındayım Sohbet etmek istiyorum Arayın Konuşalım. Her Türlü Sohbete Varım Tıkla Ara Beni.! ♥. 003225889363
1. Mevsime Elverişli Kamp Malzemesi Seçin
Yapacağınız mevsime bakılırsa kamp malzemesi seçmeniz keyifli bir kamp geçirmeniz için son derece mühim bir mevzu. Şayet Kış aylarında kamp yapmayı planlıyorsanız eksi derecelerde dahi sizi üşütmeyecek ve sıcak tutacak uyku tulumu, çadır ve giyim seçmeniz gerekiyor. Aksi halde kış mevsiminde kaliteli ve elverişli kamp malzemesi kullanılmadığında hayatınızı riske atmış olmuş olursunuz. Yaz mevsiminde kamp yapılacaksa serin tutan ve hava alan uyku tulumu ve giyim tercih etmelisiniz. Bu şekilde en sıcak günlerde dahi çadır içerisinde rahat nefes alabilirsiniz.
2. Kendinize Elverişli Çadır Seçin
Kamp yapacağınız mevsime, kamp alanına ve kaç şahıs kalacağınıza bakılırsa çadır seçmeniz gerekiyor. Şayet ailecek kamp yapmayı düşünüyorsanız odalara ayrılan çadırlar sizin için daha uygunken, tek yada iki kişilik bir kamp için ise daha ufak çadırlar ideal olacaktır. Ek olarak yaz kampı için nefes alan çadırlar seçmeniz gerekirken, kış kampı içerisinde su geçirmeyen ve ısıyı içerde tutan çadır türlerini tercih etmelisiniz.
3. Kampta Body Sistemiyle Hareket Edin
Kendinize güveniniz tam olsa ve usta bir kampçı olsanız dahi kesinlikle yanınızda bir arkadaşınızla gidiniz. Zira doğada başınıza gelebilecek bir sürü negatif şey olabilir ve bu olumsuzluklarla tek başınıza mücadele etmeniz muhtemel olmayabilir. Onun için her zaman sırtınızı yaslayabileceğiniz itimat veren ve ağır fizyolojik koşullarda dahi gerginliğini iyi yönetebilen bir dost kamp için daima fazla {önemlidir}.
4. Çadır Kuracağınız Yeri Doğru Seçin
Kamp atacağımız alanı belirlerken, daima en doğru ve en güzel yeri bulmaya çalışın. Çadırınızın en küçük bir yağışta su ile dolmasını istemiyorsanız akarsu yada göl gibi su kaynaklarının yanına çadır kurmamaya itina gösterin. Ek olarak gene aynı biçimde yar kenarlarına ve kayalıklara çadır kurarken rüzgarın sertliğini, eğimi iyi hesaplayarak çadırınızı kurun. Aksi halde fazla tehlikeli ve geri dönüşü olmayan neticelerle karşılaşabilirsiniz.
5. Wc İhtiyacınız İçin Doğru Yer Seçin
İlk kez kamp yapanların en fazla merak etmiş olduğu mevzular içinde yer edinen ”Kampta wc ihtiyacı nasıl giderilir?” sorusu, kamp yapılacak yere bakılırsa farklılık gösteriyor. Kamp için seçtiğiniz alanda wc var ise son derece konforlu bir kamp sizi bekliyor. Ancak şayet kamp alanında değil de doğada olacaksınız wc ihtiyacınız için çadırınızdan 50 metre kadar uzakta bir yer belirlemeniz gerekiyor. Belirlediğiniz bu yerin rüzgar yönünü iyi hesap etmeli ve bu sayede kamp alanınıza koku gelmesine engel olmanız gerekiyor. Ek olarak büyük tuvaletiniz için çukur kazmalı, doğada kaybolan sabun kullanmalı ve wc kağıdı, ıslak mendil gibi atıkları doğaya bırakmamanız gerekiyor.
6. Yaban Hayvanlarına Dikkat Edin
Belirlenmiş kamp alanlarında çoğu zaman yabani hayvanla karşı karşıya gelme olasılığınız düşükken, kendi seçtiğiniz ve yalnızca sizin olduğunuz bir doğada bu olasılık daha yüksek olacaktır. Bu nedenle kamp yapacağınız yeri iyi tanımalı ve yaban yaşamının uzak olduğu bölgeleri tercih etmelisiniz. Ek olarak doğada konuk olduğunuz için onları sinirlendirecek, alanlarını işgal edecek ve koku yayacak davranma şekilleri kaçınmalısınız.
7. Konumunuzu Haber Verin
Doğa Üzerinde başınıza ne vakit ne geleceği belli olmadığından dolayı kamp yapmadan öncesinde gideceğiniz yerle ilgili harita çıktıları alın ve üstüne çalışın. Bu çıktıların bir kopyasını eşinize dostunuza verin. Uzun soluklu intikal biçiminde kamp yapılacaksa, bölge jandarmaya haber vermek de yararlı olabilir. Ek olarak durumunuza bakılırsa alacağınız uydu telefonu veya GPS cihazları da hem yön bulma hem de acil durumda son derece yer tespiti için kolaylık sağlayacaktır.
8. Yediklerinize Dikkat Edin
Kampta beslenme de mühim ve dikkatli olunması gerekmekte olan bir husustur. Doğa Üzerinde, şehirdeyken bir günde yaktığınız kaloriden fazla daha fazlasınız yakacağınız için, tesirli beslenme kadar gıda maddelerinin seçimi ve muhafazası da sizin sağlığınız bakımından ehemmiyet taşır.
Bilmediğiniz otlardan yada mantarlardan uzak durun ve sakın yemeyin. Yabani mantar türleri zehirlenmenize ve hayatınızı kaybetmenize sebep olabilir.
Temiz görünen her derenin, her çeşmenin suyu içilmez. O su deposu hakkında etraftan informasyon alabilirseniz öyleki kullanın. Temiz su kaynağına uzaksanız ve suya ihtiyacınız var ise suyun tortusunu bir bez yardımı ile süzdükten sonrasında kaynatarak için.
Hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda bozulacak gıdalardan uzak durun. Yiyecekleri dondurun ve bozulma sıralarına bakılırsa pişirin. Örnek olarak, tavuk en önce bozulacağı için en önce onu tüketin sonrasında balık son olarak olarak da eti tüketin. Fermante gıdalardan olan pastırma ve sucuk gibi ürünler basit basit bozulmayacağı için kamptaki kurtarıcınız olabilir.
Kış kamplarında ısı yitirilmesine sebep olacağı için alkolden uzak durun. Yaz kamplarında da şuurunuzu kaybedecek kadar tüketmeyin. Daima algılarınızın açık olmasına dikkat edin.
9. Şimşek ve Fırtınaya Dikkat Edin
Kampta yağmur son derece keyiflidir. Tenteyi gerdikten sonrasında yağan yağmurun tentede bıraktığı o tıkırtı, topraktan kalkan o mis gibi koku sizin bütün yorgunluğunuzu alır götürür fakat yağmura şimşek ve fırtına eklenince o keyif yerini huzursuzluğa bırakır. Kim bilir kampta karşılaşılabilecek en büyük tehdit şimşektir. Doğadaysanız şimşek yüzünden açık hedefsinizdir. Bu biçim bir durumda; ağaçların altında değil açıklık alanlarda bulunmalı, metal alaşımlı malzemelerden uzak durmalı ve çadıra sığınmamalısınız. Bütün bunların yerine otomobil ve güvenliğinden güvenli olduğunuz bir mağaraya sığınabilirsiniz.
Tabiat da her an nasıl biteceği belli olmadığından ötürü ani bir fırtınaya yakalanırsanız şayet; dere yataklarından uzak durmalı, kuru dal ve çürümüş ağaçlardan çadırı uzaklaştırmalı, çadırın iplerini rüzgara karşı germeli, yağış ve rüzgar almayan bir noktaya gitmelisiniz.
10. Ateş Yakarken Dikkatli Olun
İster ormanın derinliklerinde kamp yapın isterseniz de açıklık bir alanda ateş yakarken dikkatli olmanız gerekiyor. Ateşin etrafına yayılmasını engellemek için taş dizmeniz ve plastik ürünleri ateşe atmamanız güvenlik bakımından {önemlidir}. Ek olarak kesinlikle kontrol altına alabileceğiniz bir ateş yakmalı ve ihtimaller içinde olumsuzluklara karşı ateşle işiniz bittiğinde kesinlikle iyice söndürüp ısısının düşmesini sağlamalısınız.
11. Beklenmeyen Durumlar İçin Hazırlıklı Olun
Doğa Üzerinde nasıl biteceğini kestiremeyeceğinizden ötürü her türlü duruma hem psikolojik hem de fiziki anlamda hazır olmalısınız. Beklenmeyen bir halde uzayan kamplar için yanınıza daima fazladan yiyecek ve su almanız hayatta kalmanız için {önemlidir}. Ek olarak belirsiz hava şartlarına karşı yanınızda daima dört mevsim giyim bulundurmalı ve yaralanma, böcek ısırması, hastalık gibi durumlar içerisinde ilk yardım çantasını yanınızdan ayırmamalısınız.
Kamp yaparken nelere dikkat etmeli?
Kamp yaparken dikkatli olunması gerekmekte olan noktalar içinde; mevsime elverişli kamp malzemesi seçmek, elverişli çadır seçmek, kampta body sistemiyle hareket etmek, çadır kuracağınız yeri doğru seçmek, wc ihtiyacı için doğru yer seçmek, yaban hayvanlarına dikkat etmek, konumu haber vermek, yediklerinize dikkat etmek, şimşek ve fırtınaya dikkat etmek, ateş yakarken dikkatli etmek ve beklenmeyen durumlar için hazırlıklı olmak sorunsuz ve konforlu bir kamp için son derece ehemmiyet vermeniz gerekmekte olan maddelerdir.
Kampa giderken yanımıza ne almamız gerekiyor?
Kampa giderken yanınıza almanız gerekenler içinde çadır, uyku tulumu, el feneri, mutfak malzemesi, mat, ilk yardım seti, yiyecek ve içecek kesinlikle olması gerekmekte olan malzemelerdir.
Kamp yaparken nasıl giyilmeli?
Kamp yaptığınız mevsime elverişli giysiler giymeye itina göstermelisiniz. Ek olarak fazla dar ve terletecek giysiler yerine, bolca kesim ve pamuklu giysiler tercih etmelisiniz.
Kampta uyku tulumu lüzumlu mi?
Her mevsim kamp için uyku tulumu eğer olmazsa olmazlar içinde yer ediniyor. Havalar sıcak olsa dahi akşamları serin olacağından ötürü soğuktan korunmak ve konforlu bir halde uykuya dalmak adına mevsime elverişli uyku tulumu tercih etmelisiniz.
Kamp çantasında kesinlikle bulunması gerekenler nedir?
Kamp çantasında kesinlikle bulunması gerekmekte olan eşyalar içinde; düdük, ilk yardım çantası, termal battaniye, ses tabancası ve biber gazı beklemediğiniz durumlarda yaşam kurtaran malzemelerdir.
Bir yanıt bırakın