Grip ile İlgili Şaşırtıcı Gerçekler
“İnfluenza” isminde olan bir virüs sebebiyle meydana gelmiş olan grip, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip hakkında daha öncesinde hiçbir yerde duymadığınız en garip detayları makalemizde bir araya getirdik.
♥ Selam İsmim Aysel , 26 Yaşındayım Sohbet etmek istiyorum Arayın Konuşalım. Her Türlü Sohbete Varım Tıkla Ara Beni.! ♥. 003225889363
1. Dünya genelinde her sene 5 milyona yakın şahıs hastaneye başvuruyor
Senede 200.000 bin şahıs griple ilgili hastaneye başvurur ki bu sayı bir tek ABD’dadır. Yılda Ortalama olarak 36.000 insanın vefat sebebi griptir. Dünya genelinde ise grip adına üç ile beş milyon içinde hastaneye müracaat vardır. Dünyada her sene grip hastalığı yüzünden ölen şahıs sayısı, 500.000’i aşmaktadır.
2. Grip sebebiyle ölenlerin sayısı dünya savaşlarında ölen insan sayısından çok
İspanyol gribinden ölen insan sayısı, Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı, Kore Savaşı, Vietnam Savaşı esnasında ölen insanların toplamından daha fazladır. Fazla tehlikeli bir hastalık olduğunu buradan anlayabilirsiniz.
3. Tedavi harcamaları milyarlarca dolardan fazladır
Kaybedilmiş olan ücretler ve işçilerin üretkenliği de dahil olmak suretiyle senelik grip salgınlarının tedavi maliyeti her sene sadece ABD Birleşik Devletleri’nde milyarlarca doları aşıyor. İlaç harcamaları da son derece kabarık.
4. 1900’lü senelerden beri dört büyük grip salgını yaşandı
1900’lü senelerden beri dört büyük grip salgını vardı. En yenisi domuz gribi, sonuncusu ise ortalama bir milyon insanı öldüren, Hong Kong gribi. Asya gribi de Çin kökenlidir. Bir ila dört milyon içinde can almış olduğu tahmin edilmektedir.
5. En ölümcül olanı İspanyol gribiydi
İspanyol gribi dünya genelinde 100 milyon içinde öldürmüştür. Tarihteki en ölümcül grip olarak bilinmektedir. Kimi zaman “Mor Vefat” deniyordu. Bu sebeple İspanyol gribine yakalanan hastaların mor, siyah yada maviye dönüştüğü görülüyordu. İspanyol gribinde ölenler İspanyollardan fazla, Yerli Amerikalılardır.
6. Grip virüsü 30 güne kadar yaşayabilir
Grip virüsleri paslanmaz çelik gibi serttir. Gözeneksiz yüzeylerde ve kumaş dokularda 12-48 saat yaşayabilir. Ortalama yedi gün süresince vücut sıcaklığında yaşarlar. Soğukta 30 günden çok ve devamlı olarak 0 derecenin altında bulaşıcı olarak yaşayabilirler.
7. Domuz gribi ilk önce Meksika ve Amerika’de görüldü
Domuz Gribi ilk önce Meksika ve ABD Birleşik Devletleri’nde Mart ve Nisan 2009’da yaygın hastalık haline gelmiştir. Daha sonrasında dünyaya yayılarak nerede ise her ülkede görünmektedir.
8. 1957’den öncesinde doğan insanlarda H1N1’e bağışıklığı vardır
1957’den öncesinde doğan insanlarda H1N1’in (domuz gribi) bağışıklığı vardır. Onların bağışıklığı, bundan önceki virüse yada mevsimsel grip aşısına maruz kalmanın bir sonucunda olabilmektedir. Hiçbir biçimde domuz gribinden etkilenmezler.
9. Virüsler sümüksü sıvı manasına gelir
Virüsler “Sümüklü Sıvı” manasına gelmektedir. Bakterilerden daha basittir. Kapsid isminde olan bir yağ zarı ile kaplanmış genetik malzemedir.
10. Virüsler bakterilerden daha küçüktür
Virüsler bakterilerden 20 ila 100 kat daha küçüktür. Yalnızca bir mikroskopla görülebilmektedir. Son aşama tehlikeli yapıya sahip olan virüsler, bulaştığı andan başlayarak ölümcül sonuçlar dahi doğurabilmektedir.
DSÖ’ye bakılırsa SARS virüsü 744 şahıs öldürmüştür
Asya, Avrupa, ABD ve 20 ülkede 8,000 kişiden 774 insanı öldürmüştür.
12. İlk grip deneyi gelincikler üstünde yapılmıştır
1933’te İngiliz araştırmacılar Wilson Smith, Christopher Andrews ve Patrick P. Laidlaw grip virüsünü, gelinciklere deneyerek tanımlayan ilk kişilerdi.
13. Grip aşılarının deposu tavuklardır
Aşılar yumurta alerjisi olan bireyler için tehlikeli olabilmektedir. Tabip onayı olmadan katiyen iğne yada burun spreyi aşıları alınmamalıdır.
14. Birtakım tarihçilere bakılırsa domuz gribi 1493’te adım atmıştır
Hispaniola adasındaki Yerli Amerikalıların 1493’te domuzları gemilerle taşıyıp ABD’ya getirmiş olduğu için salgının başladığı inancı vardır.
15. İlk belgelenmiş insan pandemisi “H2N2″olarak isimlendirilmiştir
İlk iyi belgelenmiş insan pandemisi 1889-90’da meydana geldi. “H2N2″olarak adlandırıldı. Ortalama bir milyon insanı öldürdü.
Grip hastalığı en çabucak nasıl geçer?
Grip hastalığının süratli bir halde geçmesini istiyorsanız kesinlikle istirahat etmeniz gerekmektedir. İstirahat etmeden gribin kısa süre içerisinde geçmesi neredeyse imkansızdır. Kucak dolusu sıvı tüketmek, çorba, bitki çayları içmek vücudun gripten kurtulmasına destek olacaktır.
Grip olunca ne olur?
Grip olunca ilk önce ateşiniz yükselir, titreme görülme ihtimali yüksektir. Baş ağrısı ve karın ağrısı gibi problemler ortaya çıkmaktadır, kuru öksürük gelir, eklem ağrıları, boğaz ağrısı, iştahsızlık artar. Hapşırma, baş dönmesi, burun akıntısı grip olunca yaşanabilecek durumlardan en bilinen olanlarıdır.
Grip ne anlama gelir?
Grip, influenza isminde olan virüs tarafınca meydana getirilen bir mevsim hastalığıdır. Bu hastalık şiddetli kas ağrılarına, halsizliğe, bitkinliğe, titremeye, baş ağrısına, kuru öksürüğe, balgama, burun akıntısına ve baş dönmesine sebep olur.
Grip için ne iyi gelir?
Grip hastalığını ortadan kaldırmak için ateş düşürücü veya ağrı kesici ilaçlar tercih edilebilir. Hastalığın geçmesi için kesinlikle kucak dolusu sıvı alınmalı, oda sürekli olarak havalandırılmalı, eller yıkanmalıdır. Bununla birlikte istirahat etmek gerekmektedir.
Grip neden öldürür?
Grip, akciğerlerde fazla çok oranda dokunun yapısını bozar. Bu da vücut hücrelerinin kafi oranda oksijenle beslenememesi manasına gelir. Hastanın ölümüne sebep olur. Birtakım durumlarda grip virüsü direkt değil de dolaylı yollardan vefata sebebiyet olabilmektedir.
Grip ilerlerse ne olur?
Ciddi grip hastalarında bedende mikroplanma görünür. Gerçek risk grip virüsünün direkt etkilerinden olmayabilir. Bedeni zayıflatan grip kişiyi ölümcül olabilen öteki hastalıklara karşı savunmasız duruma getirir. Insanın metabolizması ve bağışıklık sistemi zayıfladığı için ölümcül hastalıklara yakalanması mümkündür.