Gestapo Nedir? Kuruluşu, İşleyişi ve Yapısı Hakkında Bilgi

Birçoğumuz Gestapo kelimesine çoğumuz aşinayız fakat duyduğumuz bu kelimenin nereden geldiğini bilmeyiz. İşte gestapo adının ortaya çıkış; Nazi Almanyası’nda gizli saklı bir askerlik birliği olarak vazife icra eden Gestapo birliği bilhassa İkinci Dünya Savaşı esnasında etken olarak rol oynamıştır. İşte Gestapo ile ilgili detaylı bilgiler.

♥ Selam İsmim Aysel , 26 Yaşındayım Sohbet etmek istiyorum Arayın Konuşalım. Her Türlü Sohbete Varım Tıkla Ara Beni.! ♥.  003225889363

Gestapo Nedir?

gestapo.webp

Gestapo, Nazi Almanyası’nın resmi gizli saklı polis teşkilatıdır. Almanca olarak Geheime Staatspolizei olarak isimlendirilen Gestapo, 1933 senesinde Adolf Hitler tarafınca kurulmuştur. Müessese maksadı, Nazi Partisi’nin kontrolündeki Almanya’da düşmanları saptamak, siyasal muhalifleri ortadan kaldırmak ve düzeni sağlamaktı.

Gestapo, Nazi Partisi’nin SS teşkilatı tarafınca yönetilmekteydi. Himmler, SS’in lideriydi ve bununla beraber Gestapo’nun da üst yöneticisiydi. Gestapo, Almanya’nın her bölgesinde ve belkide işgal edilen ülkelerde de etkinlik gösteriyordu.

Gestapo’nun en mühim görevleri, “Nazi düşmanları” olarak tanımlanan herkesi kovuşturmak, tutuklamak ve sorgulamaktı. Gestapo ek olarak, Almanya’da yaşayan Yahudileri, zenci, engelli ve LGBT+ fertleri gaye alan ırkçı bir siyaset yürütmüştü. Gestapo, siyasal muhaliflerin aynı zamanda Yahudileri, Romanları ve öteki grupları da toplama kamplarına göndererek, onların dizgesel bir halde yok edilmesine katkı sağlamıştı.

Gestapo’nun Kuruluşu

Gestapo, Nazi Almanyası’nın resmi gizli saklı polis teşkilatıdır. Geheime Staatspolizei olarak da malum Gestapo, 1933 senesinde Adolf Hitler tarafınca kurulmuştur. Fakat, Gestapo’nun kuruluşu aslen Hitler’in iktidara gelmesinden önceye dayanmaktadır.

1919 senesinde, Almanya’da siyasal ve toplumsal istikrarsızlık yaşanmaktaydı. Bu zamanda, Alman hükümeti, siyasal muhalefetin engellenmesi amacı ile Reichstag yangını sonrasında gösterilen Muhteşem Hal Kararnamesi’ni uygulamaya koydu. Kararname, sansürü genişletti, toplantı ve örgütlenme özgürlüklerini kısıtladı ve siyasal muhaliflerin tutuklanmasını kolaylaştırdı.

1920’lerin sonunda, Almanya’da Nazilerin gücü arttı ve 30 Ocak 1933’te Adolf Hitler, Almanya’nın şansölyesi olarak atandı. Hitler, kendisine bağlı olmayan her türlü muhalefeti bastırmaya kararlıydı. Bundan dolayı, 26 Nisan 1933 tarihinde Gestapo resmen kuruldu.

Gestapo, ilk etapta Prusya içişleri bakanlığına bağlı bir polis teşkilatıydı. Fakat, 1936 senesinde, Heinrich Himmler’in liderliğindeki SS teşkilatına dahil edildi ve SS’in Gestapo’nun üst yöneticisi olmasıyla beraber Gestapo, Nazi Almanyası’nın en mühim gizli saklı polis teşkilatı haline geldi.

Gestapo’nun Yapısı ve İşleyişi

Gestapo, Nazi Almanyası’nın resmi gizli saklı polis teşkilatıdır. “Gestapo Tanımı” başlıklı blog makalemizde Gestapo’nun ne işe yaradığını ve kuruluşunu ele almıştık. Bu makalemizde ise Gestapo’nun yapısı ve işleyişi hakkında data vereceğiz.

Gestapo’nun Yapısı

Gestapo’nun yapısı, Heinrich Himmler’in liderliğindeki SS teşkilatına dahil edilmesiyle değişti. Himmler, Gestapo’yu SS’in bir parçası haline getirerek teşkilatın enerjisini artırdı. Gestapo’nun yapısal olarak üç kısmı vardı: Siyasal Bölüm, İstihbarat Kısmı ve Arşiv Kısmı.

Siyasal Bölüm, Gestapo’nun en mühim bölümüydü. Bu bölüm, Nazi Partisi’nin düşmanları olarak görülen kişileri tespit ediyor, tutukluyor ve sorguluyordu. Siyasal Bölüm ek olarak, Yahudilerin, komünistlerin, sendikacıların ve öteki muhaliflerin evlerinde arama yapmak benzeri önleyici tedbirler de alıyordu.

İstihbarat Kısmı ise Gestapo’nun gizli saklı haber alma faaliyetlerini yürüttüğü bölümdü. Bu bölüm, Almanya’daki ve işgal edilen ülkelerdeki muhalif grupları, faaliyetleri ve liderlerini izliyordu.

Arşiv Kısmı ise Gestapo’nun bütün belgelerini, tutuklama kayıtlarını, sorgu kayıtlarını ve öteki mühim belgeleri tutan bölümdü. Arşiv Kısmı, Gestapo’nun tarihini, faaliyetlerini ve tutuklama kayıtlarını kovuşturmak için mühim bir rol oynadı.

Gestapo’nun İşleyişi

Gestapo, Nazi Almanyası’nda siyasal muhaliflere ve öteki düşmanlara karşı acımasız bir baskı uyguladı. Gestapo’nun işleyişi, bilhassa Nazi Partisi’nin iktidara geldiği 1933’ten başlayarak daha da sertleşti.

Gestapo, geniş yetkilere sahip bir teşkilattı. Teşkilat, gizli saklı data toplama faaliyetleri için yüzlerce gizmen ve casus kullanıyordu. Bununla birlikte Gestapo, Almanya’daki ve işgal edilen ülkelerdeki polis teşkilatlarıyla yakın bir ortaklık içindeydi.

Gestapo’nun Yıkılışı ve Sonrası

Gestapo, Nazi Almanyası’nın en korkulan kurumlarından biriydi. Fakat, Nazi Almanyası’nın yenilgisiyle beraber Gestapo’nun sonu da geldi. Gestapo’nun yıkılışı ve sonrası, tarih süresince tartışmalı mevzular içinde yer almıştır.

Gestapo’nun Yıkılışı

Gestapo’nun yıkılışı, Nazi Almanyası’nın yenilgisiyle beraber gerçekleşti. 1945 senesinde, bağlaşık kuvvetler Berlin’e girdiğinde, Gestapo’nun liderleri firar etti yada saklandı. Müttefikler, Gestapo üyelerinin çoğunu elde etti ve mahkemeye çıkardı.

Gestapo’nun Sonrası

Nazi Almanyası’nın yenilgisiyle beraber Gestapo’nun sona ermesine karşın, Gestapo’nun tesirleri uzun seneler süresince devam etti. Gestapo’nun kurbanlarına yapılan zulüm, acılar ve travmalar, hayatta kalanlar için kalıcı sonuçlar doğurdu.

Gestapo’nun yıkılışından sonrasında, Nazi harp suçlularının yargılanması amacı ile Nürnberg Mahkemeleri düzenlendi. Bu mahkemelerde Gestapo üyeleri de yargılandı. Pek çok Gestapo üyesi, harp suçu, insanlık suçu ve öteki suçlar sebebiyle idam edildi.

Gestapo’nun yıkılışından sonrasında, Almanya’da pek çok değişim gerçekleşti. Demokratik bir hükümet kuruldu ve Alman Anayasası, temel hakları ve özgürlükleri sakınan bir metin olarak kabul edildi. Alman hukuku, Gestapo’nun zulümlerini yeniden yaşamamak için reforme edildi.

Netice olarak, Gestapo’nun yıkılışı, insanlık tarihinde karanlık bir devrin sona ermesini işaret etti. Gestapo’nun acımasızlığı, insanların nasıl katledilebileceği, işkence edilebileceği ve kötü işlem görebileceği mevzusunda dünya genelinde bir farkındalık yarattı. Gestapo’nun sonrası, tarih süresince bizlere bu olaylardan dersler çıkarmanın önemini hatırlatmaktadır.

Gestapo’nun maksadı neydi?

Gestapo’nun maksadı, Nazi rejiminin muhaliflerini ve düşmanlarını saptamak, tutuklamak ve yok etmekti. Gestapo, sivil özgürlükleri ve insan haklarını ihlal etti.

Gestapo nasıl çalışıyordu?

Gestapo, Nazi Partisi’ne bağlı ve Hitler’in direkt kontrolü altında çalışıyordu. Gestapo ajanları, insanları izliyor, tutukluyor, sorguluyor ve cezalandırıyordu. Gestapo bununla beraber, Yahudilere ve öteki azınlıklara karşı dizgesel bir soykırım planladı ve uyguladı.

Gestapo, hangi ülkelerde etkinlik gösterdi?

Gestapo, Nazi Almanyası’nda etkinlik gösteriyordu. Fakat, II. Dünya Savaşı esnasında işgal edilen ülkelerde de Gestapo ajanları etkinlik gösterdi.

Gestapo’nun yıkılışından sonrasında ne oldu?

Gestapo’nun yıkılışından sonrasında, Nazi harp suçlularının yargılanması amacı ile Nürnberg Mahkemeleri düzenlendi. Pek çok Gestapo üyesi, harp suçu, insanlık suçu ve öteki suçlar sebebiyle idam edildi. Almanya’da demokratik bir hükümet kuruldu ve Alman Anayasası, temel hakları ve özgürlükleri sakınan bir metin olarak kabul edildi. Alman hukuku, Gestapo’nun zulümlerini yeniden yaşamamak için reforme edildi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*