Çernobil Nükleer Patlaması Hakkında Bilgiler
Çernobil Faciası veya Çernobil Reaktör Kazası son aşama korkulu neticeleri olan nükleer bir kazadır. 25 ve 26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği’ne bağlı Ukrayna Sovyet Toplumcu Cumhuriyeti’nin kuzeyindeki Pripyat kenti civarlarındaki Çernobil Nükleer Santrali’nde 4 numaralı yüksek kuvvetli kanal tipi reaktörde patlama meydana geldi. Pekala Çernobil’deki bu patlama esnasında ve sonrasında neler yaşandı?
♥ Selam İsmim Aysel , 26 Yaşındayım Sohbet etmek istiyorum Arayın Konuşalım. Her Türlü Sohbete Varım Tıkla Ara Beni.! ♥. 003225889363
İşte tarihin en kötü nükleer felaketi Çernobil hakkında bilgiler;
1. Sovyetler Birliği’nde Çernobil’den öncesinde bir nükleer kaza daha oldu. 1957’de Ozyorsk nahiyesindeki patlamada 20 bin kilometrekarelik alan ziyan oldu.
2. Bu vaka 6. düzey bir kazaydı. Çernobil ve Fukuşima ise 7. düzey. Tarihteki en büyük 3. kaza olmasına karşın kamuoyundan saklanmaya çalışıldı. CIA de bundan haberdardı, fakat Amerika’deki nükleer faaliyetler de kazadan ötürü etkilenmesin diye bunu sakladı.
3. Patlama alanı boşaltıldıktan sonrasında Çernobil’de artık kurtlar, ayılar ve geyikler gibi yırtıcı hayvanlar yaşıyor.
4. Çernobil Nükleer Santrali’nin Tamamıyla etkinlik dışı kalması 2000 yılını buldu.
5. Çernobil faciasından insanları kurtaran araçlar tekrar kullanılmamak suretiyle vasıta mezarlıklarına atıldı.
6. Slovak ziraat mühendisleri radyasyonlu alanda soya fasulyesi üretmeyi denedi. Gaye, bitkinin ortama nasıl uyum sağlayacağını görmekti.
7. Soya fasulyeleri kendilerini radyasyondan koruyacak genetik bir özellik geliştirdi. Ek olarak, bu özellik insan kanını da radyasyondan koruyabilecek enzimler içeriyordu.
8. Patlamanın arkasından Çernobil ve çevresi 20.000 sene daha insan yaşamına yeterli bir yer halini alamayacak.
9. Acil durum önlemlerinden görevli orta yaşlı bir operatör radyasyonlu alana genç meslektaşlarının girmesine izin vermeyerek çalışmaları tek başına yapmış oldu.
10. Gerekenden 5 kat çok radyasyona maruz kalan bu adam kısa süre içerisinde öldü, fakat diğerlerinin yaşamını kurtarmış oldu.
11. Belarus’ta doğan evlatların %85’i Çernobil kurbanı olarak dünyaya geliyor. Doğal, bu bikaç nesil daha bu şekilde devam edecek.
Ihtimaller içinde bir nükleer patlamada ve saldırıda nasıl hayatta kalacağınızı öğrenmek için buraya tıklayın.
12. Temizlenme işlemi yapıldıktan sonrasında üç işçiye çekince seviyesini belirmesi için tesisin tepesine kırmızı bayrak asma görevi verildi.
13. Çernobil’deki ağaçlar bir nevi zombi gibiler. Ölüler, fakat doğa onları ve dökülen yapraklarını ayrıştıramıyor.
14. Çernobil’deki yangına müdahale eden itfaiyecilere durumun radyoaktif bir patlama olduğu söylenmedi.
15. İtfaiyecilerden biri bunu 20 sene sonrasında itiraf etti. Kendilerini kamikaze pilotlarına benzetti.
16. Faciadan 6 gün sonrasında 3 gönüllü Çernobil dalgıçları, radyasyonla zehirlenmiş su ile dolu olan ve reaktörün de içerisinde bulunmuş olduğu odaya girmek için çalıştılar.
17. Amaçları, ihtimaller içinde daha farklı bir patlamayı engellemek için suyu tahliye etmekti. Üçü de ışınım zehirlenmesinden öldü.
18. Almanya’da Çernobil faciasından sonrasında meydana gelmiş mutant bir yaban domuzu çeşidi yaşıyor ve sayıları fazlaca artışta.
19. Faciada o gün 31 şahıs öldü. Geri kalan ölümlerin hepsi patlamadan seneler sonrasında gerçekleşti.
20. Sovyetler Birliği kazanın nükleer bir patlama olduğunu, patlamanın tesirleri İsveç’e ulaşana kadar itiraf etmedi.
21. Patlamadan sonrasında Çernobil’de çalışanlar için Slavutych isimli yeni bir kent kuruldu.
22. Patlamadan sonrasında Çernobil’de Tamamıyla radyasyonla beslenen bir mantar çeşidi ortaya çıktı.
Nükleer silahların zararlarını öğrenmek için buraya tıklayın.
23. Çernobil’de araziyi zehirden kurtarmak amacı ile pek çok yere kenevir dikildi.
24. Patlamanın arkasından Ruslar Moskova’nın zarar görmemesi için yağmur bombaları kullanarak haddinden fazla uzun süre şehre yağmur yağdırdılar.
25. Bilhassa Karadeniz Bölgesi’nden pek çok insanımız da Çernobil’den sonrasında yakalandıkları hastalıklar sonucunda seneler sonrasında yaşamını yitirdi.
Çernobil felaketinin Türkiye’ye tesirini öğrenmek için buraya tıklayın.