Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Gebelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de kullanılan ilaçlara fazla dikkat etmeli ve muhtemel olduğunca hekim izni olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Hem anne hem de bebek sağlığı için son derece mühim olan emzirme, bebek için en kıymetli beslenme şeklidir.

♥ Selam İsmim Aysel , 26 Yaşındayım Sohbet etmek istiyorum Arayın Konuşalım. Her Türlü Sohbete Varım Tıkla Ara Beni.! ♥.  003225889363

Emzirme döneminde annenin beslenme şekli ve kullandığı ilaçlar bebeği direkt etkisinde bırakır. Bundan dolayı annenin vücuduna giren maddelerin birçoğu süte geçerek bebeğin de etkilenmesine sebep olur. Annenin bilinçsiz ilaç kullanımı bebeğinin gelişimini ve sağlığını negatif yönde etkileyebileceği gibi bununla beraber sütünün azalmasına da sebep olabilir.

Emziren annelerin hangi ilacı içip içmeyeceğini bilmesi fazla {önemlidir}. Emziren anneler ilaç kullanabilir mi, hangi ilacı içebilir, hangi ilacı içemez? Gelin, bu soruların cevaplarına beraber bakalım.

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren anneler unutmamalılardır ki, bebeklerinin bağışıklık sistemi ve dayanıklılıkları kendileri gibi değildir. Kullanılan ilaçlar bebek için zararsız olsa bile bebeğin bağışıklık sisteminin yeterli kadar gelişmemiş olması ve kimyasallara karşı korumasız olması bebek üstünde çeşit çeşit yan etkilere sebep olabilir. Bundan dolayı emziren anneler ilaç kullanmadan öncesinde kesinlikle prospektüsü detaylıca okumalı ve muhtemel olduğunca hekime danışmalılardır.

Emzirme döneminde çeşit çeşit sıhhat problemleri yada mecburiyetlerden ötürü ilaç kullanmak mecburiyetinde olan anneler ilk olarak olarak doktorlarından lüzumlu bilgiyi almalı ve hekimin verdiği reçeteye elverişli olarak hareket etmelilerdir. Bu zamanda doktorların güvenilir görmüş olduğu birtakım ilaçlar bulunur.

İşte emziren annelerin kullanabileceği ilaçlar:

1. Ağrı Kesici

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emzirme döneminde en fazla tereddüt yaşanmış olan konulardan birisi de ağrı kesici ilaç kullanımıdır. Gebelik döneminde olduğu gibi kullanılacak ağrı kesicinin parasetamol grubuna ilişik olması tavsiye edilmektedir. Parasetamol en fazla kullanılan ve en güvenilen ilaç olarak kabul edilmektedir. Ağrı kesicinin dozu ve kullanım sıklığı hekimlere danışılarak öğrenilebilir.

2. Grip İlacı

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren anneler grip gibi hastalıklara yakalandıklarında kesinlikle hekime danışmalıdır. Pek çok grip ilacı emzirme döneminde kullanılmaya uygundur. Doktorların öneri etmiş olduğu antiviral bir ilaç emzirme döneminde kullanılabilir. İbuprofen gibi grip emarelerini minimum seviyeye indirmeye destek olan ilaçlar büyük oranda anne sütüne geçmezler. Bu nedenle güvenlidirler.

3. Antibiyotik

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren anneler çoğunlukla antibiyotik kullanılması gerekmekte olan rahatsızlıklar yaşayabilir. zannedilenin bunun tam tersine pek çok antibiyotik emzirme döneminde de kullanılabilmektedir. Antibiyotiğin içerisinde bebeğe zarar verecek maddeler bulunmaz. Doğal bu birtakım antibiyotikler için geçerlidir. Hangi antibiyotiğin kullanılabileceğine hekim karar verir.

4. İnsülin

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Diyabeti olan anneler kolaylıkla insülin kullanabilir. Zira insülin anneden bebeğe süt kanalıyla geçmez. Uzmanlara bakılırsa diyabetli anneler bebeklerini sıhhatli bir halde emzirebilir. Annelerin insülin tedavisi bırakmaması, şekerini kontrol altında tutması {önemlidir}.

5. Epilepsi İlaçları

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren anneler epilepsi gibi ciddi hastalıkları için kaygı etmemelidir. Doktorların önerilmiş olduğu dozda epilepsi ilaçlarının kullanılmasında mahzur yoktur. Bu ilaçlar emziren anneler tarafınca da kullanılabilir. Bu ilaçlar sütle bebeğe geçebilir fakat bebeğe zarar vermeyecek dozlardadır.

6. Tiroid İlaçları

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Tiroid ilaçlarının bir çok emzirme döneminde de kullanılabilir. Fakat kesinlikle annenin tiroid hormonlarının takip edilmesi ve belirli çoğunlukla bebeğin tiroid becerilerinin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bir sorun görülmedikçe tiroid ilaçlarına devam edilebilir.

7. Alerjik reaksiyon İlaçları

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Setrizin faktör maddesiyle üretilen birtakım alerjik reaksiyon ilaçları süte fazla azca oranda karışır. Bu nedenle emzirirken lüzumlu durumlarda kullanılabilir. Fakat antihistaminik ve montelukast içermekte olan ilaçlar bebek için güvenilir değildir ve emzirirken kullanılması önerilmez. Hekime müracaat ederek emzirmeye elverişli alerjik reaksiyon ilacı bulabilir ve kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Anne Sütünü Azaltan İlaçlar Hangileridir?

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Birtakım ilaçlar anne sütünü azaltarak bebeğin beslenmesini engellemektedir. Anne sürünü azaltan ilaçlar içinde migren, idrar söktürücü, uyku ilacı, zayıflama ilacı, dozu yüksek B6 vitamini, doğum kontrol hapları, antihistaminikler ve birtakım burun açıcı ilaçlar bulunur. Bu tür ilaçların emzirme döneminde kullanılmaması tavsiye edilir.

Kullanılan ilaçlardan bazıları da anne sütünün tadını değiştirebilir ve bebeğin emmeyi reddetmesine sebep olabilir. Bu durum bebeğin kafi besini alamamasına sebep olur. Bundan dolayı emzirme döneminde ilaç kullanılması gerekliyse öncesinde kesinlikle hekime danışılmalıdır.

Emziren annelerin ilaç kullanmasını gerektirecek dönemlerde emzirdikten derhal sonrasında ilacı alabilir ve bir sonraki emzirmeye kadar ilacın tesirinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Emzirme döneminde kullandığınız ilaç, bedende haddinden fazla uzun süre tesir sağlıyorsa bu uygulama kafi olmaz. Gece uyku öncesinde bebeğinizi emzirdikten sonrasında ilacı almanızı tavsiye ederiz. Böylelikle yavrunuz uyanana kadar ilacın etkilerinde azalma olacaktır.

İlaç aldıktan kaç saat sonrasında bebek emzirilir?

İlaç kullandıktan bikaç saat sonrasında sütte geçen ilaç miktarı en üst noktalara ulaşır. Bu nedenle emzirdikten derhal sonrasında ilaç kullanılması veya ilaç kullanıldıktan 4 saat sonrasında bebeğin emzirilmesi daha güvenlidir. Süte geçen ve bebeğe zarar verecek ilaçların kullanılmaması tavsiye edilir.

Emziren anneler ilaç kullanabilir mi?

Emziren anneler de ilaç kullanabilir. Emzirmeye elverişli birtakım ilaçlar bulunur. Bu ilaçlar hekim kontrolünde ve tavsiye edilen dozda kullanılabilmektedir. Fakat bebek için çekince yaratacak ve süte geçen birtakım ilaçlar da bulunur. Bu ilaçların emzirme döneminde kullanılmaması, mümkün ise ayı etkiyi gösterecek alternatif ilaçlara başvurulması gerekmektedir.

Emziren anneler neden ilaç kullanamaz?

Emziren annelerin birtakım ilaçları kullanamamasının sebebi annenin tükettiği pek çok şeyin sütüne geçmesindir. Süt kanalları kanalıyla ilaçlardaki birtakım kimyasallar bebeğe geçebilir. Bu nedenle lüzumlu olmadıkça ve zorunlu kalınmadıkça emzirirken ilaç kullanılması önerilmez. Fazla lüzumlu olduğu durumlarda hekime danışılarak ilaç alınabilir.

Parol anne sütüne geçer mi?

Parol gibi parasetamol içermekte olan ilaçlar anne sütüne geçse dahi zararı olan değildir. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar emzirme döneminde kullanılabilmektedir. Fakat rahat gibi görünsede de ağrı kesici kullanırken de hekime müracaat etmek gereklidir. Hekimin önerilmiş olduğu sıklık ve dozda ağrı kesici kullanılması daha güvenlidir.

Antibiyotik anne sütüne geçerse ne olur?

Antibiyotiklerin bir çok emzirme döneminde kullanılabilen güvenilir yapıdaki ilaçlardır. Hekim önerisi ile emzirme döneminde antibiyotik kullanılabilir. Anne sütüne antibiyotik karışsa dahi bebeğe zarar vermez. Fazla lüzumlu olduğu durumlarda anneler de antibiyotik kullanarak rahatsızlıklarını tedavi edebilirler.

Hastalıklar sütten bebeğe geçer mi?

Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar süt kanalıyla bebeğe geçmez. Hastalıkların bebeğe geçmesi gibi bir durum söz mevzusu değildir. Yalnızca birtakım ilaçlar anne sütüne karışabilir, bunlar içinde da güvenilir ve güvensiz ilaçlar bulunur. Hasta olduktan sonrasında emziren annelerin ilaç kullanımına dikkat etmeleri gerekmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*