Deniz Neden Mavidir? Farklı Renkleri ve Sebepleri

Tabiatın en güzel manzaralarından önde gelen deniz, insanların binlerce senedir hayranlık işittiği naturel bir güzelliktir. Sizler için denizin mavi olma sebeplerini araştırdık.

♥ Selam İsmim Aysel , 26 Yaşındayım Sohbet etmek istiyorum Arayın Konuşalım. Her Türlü Sohbete Varım Tıkla Ara Beni.! ♥.  003225889363

Deniz Neden Mavidir?

Deniz Neden Mavidir?

Denizin neden mavi olduğu, güneş ışınlarının deniz yüzeyindeki kırılma ve saçılma özelliklerine bağlıdır. Mavi ışınlar öteki renklere gore daha çok kırılma ve saçılma eğiliminde olduğundan, deniz yüzeyinde daha kümülatif bir halde dağılır ve netice olarak denizin mavi görünmesine sebep olur.

Denizin oldukça dikkat çeken özelliklerinden biri, neden mavi renkte göründüğüdür. Bu sual, kim bilir her insanın minimum bir defa sordurulmuş olduğu bir sorudur. Denizin mavi oluşunun sebebi hakkında pek çok kuram ve izahat olsa bile, gerçekte neyin bu güzel renge sebep olduğu hala merak mevzusudur. Denizin neden mavi olduğunu idrak etmek için fizyolojik ve kimyasal nedenleri inceleyeceğiz ve denizlerin bu güzel rengine hayranlıkla bakmamızı elde eden gizemi çözmeye çalışacağız.

Deniz ve Işık Etkeni

Deniz Neden Mavidir?

Denizler, güneş ışınlarına maruz kaldığında, ışık derhal denizin yüzeyine düşmez. Bunun yerine, ışık, atmosferdeki gazlar ve su buharı tarafınca kırılır ve saçılır. Bu kırılma ve saçılma, gökyüzünün mavimsi renkte görünmesine sebep olur.

Güneş ışınları, deniz yüzeyine düştüğünde, bir kısmı yansıtılır, bir kısmı da suyun içerisine nüfuz eder. Deniz yüzeyindeki ışığın bir kısmı, yüzeyden yansıtılarak yine atmosfere geri döner. Bu yansıma, yüzeyin açısına ve suyun berraklığına bağlı olarak değişebilir.

Yansıyan ışık, deniz suyunda değişik renklere ayrılır. Mavi renk, öteki renklere gore daha kısa dalga boyuna sahiptir. Bundan dolayı, mavi ışınlar öteki renklere gore daha çok kırılma ve saçılma eğilimindedir. Bu kırılma ve saçılma, mavi ışınların deniz yüzeyinden daha çok yayılmasına sebep olur ve sonuçta denizin mavi görünmesine neden olur.

Denizlerdeki berraklık, suyun içindeki partiküllerin miktarına bağlıdır. Daha berrak sular, ışığın suyun içerisine daha çok nüfuz etmesine ve daha derinlere ulaşmasına izin verir. Bu da suyun daha mavi görünmesine sebep olabilir. Kirlilik, denizin rengini tesir eden öteki bir faktördür. Kirli sular, denizin rengini yeşil, kahverengi yada grimsi bir renge dönüştürebilir.

Denizin Mavi Olmasının Fizyolojik ve Kimyasal Nedenleri

Deniz Neden Mavidir?

Deniz, aslen berrak yada renksizdir. Fakat neden mavi görünmüş olduğu, ışığın deniz yüzeyinde ne biçimde kırılduğu ve yansıtıldığı ile alakalıdır. Deniz mavi görünür şundan dolayı güneş ışınları, denizin yüzeyine düşerken, birtakım renkler daha çok kırılır yada yansıtılırken, ötekiler daha azca kırılır yada yansıtılır.

Güneş ışınları, mor, mavi, yeşil, sarı, turuncu, kırmızı gibi pek çok renk içermektedir. Bu ışınlar, atmosferdeki su buharı, gazlar ve öteki partiküllerle etkileşime girerek dağılır ve kırılır. Buna “atmosferik dağılım” denir. Bu dağılım sebebiyle, mor ve mavi ışınlar öteki renklere gore daha çok kırılır ve daha kümülatif bir halde dağılır. Bu, gökyüzünün mavi görünmesine sebep olur.

Deniz, gökyüzüne açık bir halde bakıldığı zaman, mavi gözükür şundan dolayı güneş ışınları su yüzeyine düştüğünde, su molekülleri tarafınca emilir ve dağıtılır. Su molekülleri, mavi ışınları öteki renklere gore daha çok kırar ve yansıtır, bu yüzden deniz mavi görünür.

Fakat, denizlerin rengi bir tek güneş ışınlarına bağlı değildir. Suyun berraklığı, derinliği, kirliliği, ve yansıtma özellikleri de denizin rengini etkileyebilir. Mesela, daha derin sular daha koyu mavi görünebilirken, kirlilik denizin rengini yeşilimsi yada kahverengimsi bir renge dönüştürebilir.

Denizin Öteki Renkleri ve Sebepleri

Deniz Neden Mavidir?

Denizin mavi renkli olduğunu tamamımız biliriz, fakat deniz suyu bazen değişik renklerde de görünebilir. İşte, denizin öteki renklerinin neden oluştuğuna dair birtakım açıklamalar:

Yeşil Deniz

Deniz suyu yeşil renkte görünebilir ve bu renk, alglerin büyümesi yada deniz yosunlarının varlığı gibi biyolojik etkilere bağlı olabilir. Bu yeşil renk, deniz yüzeyinde toplanan bitki planktonlarının renklendirici maddeleri tarafınca üretilir. Bu planktonlar, fotosentez kanalıyla enerji üretmek için güneş ışığına gereksinim duyarlar ve bu yüzden deniz yüzeyinde toplanırlar. Birikme süreci, denizin yeşil renkli görünmesine sebep olur.

Kırmızı Deniz

Deniz suyu kimi zaman kırmızı yada kahverengi renkte görünebilir. Bu renk, denizdeki birtakım tür mikroorganizmaların toplu üremesi sebebiyle oluşabilir. Bu tür mikroorganizmalar, suda fazla çok gıda maddesi olduğu zaman hızlı bir şekilde çoğalabilirler ve suyu kırmızıya yada kahverengiye boyayabilirler. Bu vakaya “kırmızı gelgit” denir ve birtakım durumlarda denizdeki balıkların ölümüne sebep olabilir.

Turuncu Deniz

Deniz suyu kimi zaman turuncu renkte görünebilir. Bu renk, suyun içindeki demir yada manganez oksitlerinden kaynaklanabilir. Bu oksitler, suda çözünmüş olan metal iyonlarının birleşmesiyle oluşur ve denizin turuncu renkte görünmesine sebep olabilir.

Siyah Deniz

Birtakım durumlarda, deniz suyu siyah renkte görünebilir. Bu renk, suyun içindeki natural maddelerin çözülmesinden doğar. Natural maddeler, deniz yüzeyine düşen yaprak, dal ve öteki bitkisel malzemeler gibi materyallerdir. Bu maddelerin suya karışması, suyun siyah renkte görünmesine sebep olabilir.

Denizin rengi, denizin derinliğiyle ilişkilidir mi?

Evet, denizin derinliği, denizin rengi üstünde mühim bir etkiye sahiptir. Deniz suyu daha derinlere indikçe, mavi renkli ışınlar daha çok saçılır ve bu yüzden su daha koyu bir mavi renkte görünür.

Neden kimi zaman deniz yeşil renkte görünür?

Deniz suyu yeşil renkte görünebilir, şundan dolayı birtakım tür planktonlar, deniz yüzeyinde büyüyerek suyun yeşil renkte görünmesine neden olurlar. Yeşil renkli planktonlar, güneş ışığından faydalanarak fotosentez yaparlar ve deniz yüzeyinde toplanırlar.

Denizin kırmızı yada kahverengi görünmesinin sebebi nedir?

Deniz suyu kimi zaman kırmızı yada kahverengi renkte görünebilir, şundan dolayı denizdeki birtakım tür mikroorganizmaların çok fazla üremesi sebebiyle oluşur. Bu duruma “kırmızı gelgit” denir ve birtakım durumlarda deniz yaşamını negatif etkisinde bırakır.

Denizin siyah renkte görünmesinin sebebi nedir?

Deniz suyu birtakım durumlarda siyah renkte görünebilir, şundan dolayı suyun içindeki natural maddelerin çözülmesinden doğar. Natural maddeler, deniz yüzeyine düşen yaprak, dal ve öteki bitkisel malzemeler gibi materyallerdir. Bu maddelerin suya karışması, suyun siyah renkte görünmesine sebep olabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*