Dehidratasyon Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Dehidratasyonun tedavisi, kaybedilmiş olan sıvıyı yerine koymakla adım atar. Hafifçe dehidratasyon durumlarında, bolca oranda su içmek ve elektrolit içermekte olan içecekler tüketmek kafi olabilir. Sizler için dehidratasyon ile ilgili daha geniş kapsamlı bir yazı hazırladık.

♥ Selam İsmim Aysel , 26 Yaşındayım Sohbet etmek istiyorum Arayın Konuşalım. Her Türlü Sohbete Varım Tıkla Ara Beni.! ♥.  003225889363

Dehidratasyon Nedir?

Dehidratasyon

Dehidratasyon, vücudunuzun kafi su kaybetmesi sonucunda oluşmuş bulunan bir durumdur. Bedende kafi oranda su olmadığında, hücreler, organlar ve dokular normal biçimde çalışamazlar. Bedendeki su miktarı, sıvı alımı, sıvı kaybı ve elektrolitlerin düzenlenmesi ile kontrol edilir. Vücut suyunu kaybettiğinde, dehidratasyon ortaya çıkabilir.

Dehidratasyon, sıvı kaybının türlü türlü nedenleriyle ortaya çıkabilir. Bilhassa sıcak havalarda yada yüksek rakımlı yerlerde çok terleme, ishal yada kusma gibi durumlarda vücut sıvı kaybeder ve dehidratasyon riski artar. Bununla beraber, yetersiz su alımı da dehidratasyona sebep olabilir. Birtakım sıhhat problemleri da dehidratasyona sebep olabilir, bilhassa böbrek hastalıkları, diyabet yada kanser gibi durumlarda.

Dehidratasyon, hafifçe, orta yada şiddetli olabilir ve semptomları da buna bağlı olarak değişmiş olur. Ağız kuruluğu, susama hissiyatı, bitkinlik, baş ağrısı, idrarın koyulaşması gibi emareler hafifçe dehidratasyon durumlarında görülebilirken, şiddetli dehidratasyonda ise bayılma, solunum sorunları yada nöbetler gibi ciddi semptomlar görünebilir.

Dehidratasyon Emareleri

Dehidratasyon, vücudun kafi oranda su kaybetmesi yada kaybetmekte zorlanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Dehidratasyon emareleri, vücudun su yitirilmesine ve elektrolit dengesizliğine reaksiyon olarak ortaya çıkmaktadır. Birtakım genel emareler şunlardır:

  • Ağız kuruluğu, dehidratasyonun en bilinen emarelerinden birisidir.
  • Su kaybı, beyin dokusunun küçülmesine sebep olabilir, bu da baş ağrısı hissine sebep olabilir.
  • Ağızda kafi oranda tükürük üretilmediğinde, ağız kuruluğu hissiyatı oluşur.
  • Baş ağrısına da sebep olabilir.
  • Dehidratasyon, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirmekte zorlanması sebebiyle bitkinlik ve halsizliğe sebep olabilir.
  • İdrar renginde değişikliklere sebep olabilir.
  • Daha koyu renkli idrar, vücudun su ihtiyacının arttığının bir işaretidir.
  • Su kaybı, kan basıncında düşüşe sebep olabilir, bu da baş dönmesi ve bayılma hissiyatı yaratabilir.
  • Dehidratasyon esnasında, sodyum ve potasyum gibi mineraller kaybedilir ve bu da kas kramplarına sebep olabilir.
  • Su kaybı, kalp atış hızını artırabilir. Kalp çarpıntısı, dehidratasyonun bir öteki emaresi olabilir.
  • Su kaybı, cildin kurumasına sebep olabilir. Ciltte kuruluk ve çatlamalar, dehidratasyonun bir emaresi olabilir.

Dehidratasyon Sebepleri

Dehidratasyon, bedendeki sıvı kaybı sebebiyle meydana gelen bir durumdur. Bedendeki su miktarı, sıvı alımı, sıvı kaybı ve elektrolitlerin düzenlenmesi ile kontrol edilir. Sıvı kaybı, türlü türlü sebeplerden ötürü oluşabilir ve dehidratasyona sebep olabilir.

En bilinen dehidratasyon sebeplerinden biri, yetersiz sıvı alımıdır. Vücudun gereksinim duyan sıvı miktarı, insanın yaşına, cinsiyetine, kilosuna, aktivite düzeyine ve çevre şartlarına bağlı olarak değişebilir. Normal koşullarda, günde minimum 8 bardak su tüketmek, vücudun sıvı dengesini edinmek için yeterlidir.

Dehidratasyon, vücudun kafi oranda sıvı alamaması yada kaybedilmesi sonucunda meydana gelen bir durumdur. Bu durum, türlü türlü sebeplerden kaynaklanabilir:

Azca Su Tüketimi

Vücudun normal emek vermesi için kafi oranda su alınması gereklidir. Su, vücut becerilerinin bununla beraber terleme, idrar yapma ve solunum kanalıyla da kaybedilir. Su tüketimi azca olduğu zaman yada su kaybı çok olduğu zaman dehidratasyon riski artar.

Sıcak Hava ve Yüksek Rakımlar

Sıcak havalarda, terleme kanalıyla vücut sıvı kaybeder ve dehidratasyon riski artar. Ek olarak, yüksek rakımlarda, havanın daha azca kümülatif olması sebebiyle daha azca oksijen alınır ve solunum kanalıyla daha çok su kaybedilir.

Egzersiz

Egzersiz yaparken, vücut ısısı artar ve terleme kanalıyla sıvı kaybı artar. Egzersiz esnasında kafi oranda su alınmadığı takdirde dehidratasyon riski artar.

İshal ve Kusma

İshal ve kusma gibi durumlarda, vücut sıvı kaybeder ve dehidratasyon riski artar. Bu durumlarda, kaybedilmiş olan sıvı ve elektrolitlerin yerine konulması {önemlidir}.

Böbrek Hastalıkları

Böbrek hastalıkları, vücudun kafi oranda suyu koruyamamasına ve böylelikle dehidratasyon riskinin artmasına sebep olabilir.

Diyabet

Diyabet, idrarda çok oranda şekerin atılmasıyla beraber, bedende kafi oranda su tutulamamasına sebep olabilir.

Dehidratasyon Engellenmesi ve Tedavisi

Dehidratasyon, engellenebilen bir durumdur ve engellemek için en mühim adım kafi oranda su içmektir. Su kaybı yaşayabileceğiniz durumlarda, bilhassa sıcak havalarda, egzersiz yaparken yada hastalık esnasında, daha çok su içmek gerekmektedir. Ek olarak, alkol ve kafein gibi sıvı yitirilmesine yol açan içeceklerden kaçınılmalıdır.

Dehidratasyonun tedavisi, vücudun kaybetmiş olduğu sıvıyı tekrardan kazanmakla adım atar. Şayet dehidratasyon hafifse, yalnızca daha çok su içmek kafi olabilir. Fakat, ciddi dehidratasyon durumlarında, elektrolitlerin yerine konması gerekebilir. Elektrolitler, vücudunuzun normal emek vermesi için gerekmekte olan minerallerdir ve terleme, kusma yada ishal gibi durumlarda kaybedilirler.

Dehidratasyon tedavisi ek olarak, dinlenme, serin bir yerde kalma, hafifçe yiyecekler yeme ve tuz alımını artırma gibi önlemleri içerebilir. Ciddi dehidratasyon durumlarında, hastaneye yatırılmanız gerekebilir ve intravenöz sıvı tedavisi almanız gerekebilir.

Dehidratasyonun sebepleri nedir?

Dehidratasyonun sebepleri içinde yetersiz su tüketimi, çok fazla terleme, kusma, ishal, ateş, yüksek rakımlı yerlerde bulunma ve idrar yapamama gibi durumlar yer almaktadır.

Dehidratasyonun emareleri nedir?

Dehidratasyonun emareleri içinde susuzluk hissiyatı, ağız kuruluğu, bitkinlik, idrar renginde koyulaşma, baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon zorluğu ve kas krampları yer alabilir.

Dehidratasyon nasıl önlenebilir?

Dehidratasyon önlenebilir ve en mühim adım kafi oranda su içmektir. Su kaybı yaşayabileceğiniz durumlarda daha çok su içmek, alkol ve kafein gibi sıvı yitirilmesine yol açan içeceklerden kaçınmak da {önemlidir}.

Dehidratasyon nasıl tedavi edilir?

Dehidratasyon tedavisi, vücudun kaybetmiş olduğu sıvıyı tekrardan kazanmakla adım atar. Şayet dehidratasyon hafifse, yalnızca daha çok su içmek kafi olabilir. Fakat, ciddi dehidratasyon durumlarında elektrolitlerin yerine konması gerekebilir. Ciddi durumlarda, hastaneye yatırılmanız gerekebilir ve intravenöz sıvı tedavisi almanız gerekebilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*