Çocuklarda Karanlık Korkusu | Belirtileri Nelerdir?

Karanlık korkusu, çocukluk yaşamının en fazla rastlanılan problemlerinden birisidir. Karanlığın verdiği tılsım birtakım çocuklarda korku hissiyatı uyandırır. Belkide bu korkuya yetişkin bireylerde de rast gelindiğini söyleyebiliriz. Mevsimsel olarak kışın gece saatlerinin uzaması karanlık ortamda daha çok vakit geçirilmesine neden oluyor. Bu nedenle çocuklar kış mevsiminde ‘karanlık korkusu’ problemiyle daha çok yüzleşiyor.

♥ Selam İsmim Aysel , 26 Yaşındayım Sohbet etmek istiyorum Arayın Konuşalım. Her Türlü Sohbete Varım Tıkla Ara Beni.! ♥.  003225889363

Çocuklarda Karanlık Korkusu Tanısı

Çocuklarda Karanlık Korkusu

Karanlık korkusu, evlatların psikolojisini alt-üst ediyor. Fakat araştırmacılar evlatların bu korkusunun daha ileri boyutlara ulaşmasında anne babaların tavırlarının büyük faktör olduğunu dile getiriyor. Birtakım evlatların korku sebebi ile gece süresince uykusuz kalmış olduğu dahi oluyor.

Uzmanlar bilhassa 2 yaş sürecinin peşinden korkuların ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Karanlık korkusu, naturel bir halde meydana gelen problemlerden birisidir. Bu dönemlerde ailelere fazla büyük sorumluluklar düşmektedir. Aileler bu probleme gerekmekte olan hassasiyeti göstermezlerse sorun büyüyerek ilerler. Fakat bu soruna duyarlı olur ve üstlerine düşenleri birebir yerine getirirlerse fazla başarıya ulaşmış neticeler elde edilir..

Çocuklarda Karanlık Korkusu Nedir?

Çocuklarda Karanlık Korkusu

Çocuklarda karanlık korkusu, ışığın yetersiz olduğu ortamlarda hissedilen kümülatif bir kaygı yada korku durumudur. Çoğu zaman uyku vakti olan akşam saatlerinde yada odanın ışığı söndürüldüğünde ortaya çıkmaktadır.

Çocuklarda karanlık korkusu son derece genel bir durumdur ve pek çok çocuk hiç olmazsa bir defa bu korkuyu yaşamıştır. Fakat, birtakım çocuklar için bu korku kümülatif bir hal alabilir ve hayatlarını negatif etkileyebilir.

Çocuklarda karanlık korkusu, çoğu zaman 2-4 yaş arasındaki çocuklarda adım atar ve ondan sonra çoğu zaman 6-8 yaşlarına kadar devam edebilir. Bu korku, evlatların gelişim sürecinin bir parçasıdır ve çocuğun hayal gücü ve fikir süreçlerindeki değişimlerle ilişkilidir.

Çocuklar, karanlıkta gölgeleri yada yansımaları canavarlar, hayaletler yada öteki ürkütücü şeyler olarak algılayabilirler. Ek olarak, çocuklar, uyku vaktinde yalnız kalmaktan yada kendilerini savunamayacakları bir durumda olmaktan da kaygı duyabilirler.

Karanlık korkusunun altında yatan temel sebeplerden biri, çocuğun hayal gücünün gelişmesi ve gerçeklik ile hayal arasındaki farkı anlamasıdır. Bu zamanda, çocuklar gerçek ile hayal arasındaki ayrımı yapmakta zorlanabilirler ve bu da korku hissine sebep olabilir.

Çocuklarda karanlık korkusu çoğu zaman kendi kendine geçebilir, fakat birtakım çocuklar için bu korku daha kalıcı bir hal alabilir. Bu gibi durumlarda, anne ve babanın çocuklarına destek olmaları ve korkularını anlamaları {önemlidir}. Karanlık korkusuyla başa çıkmak için türlü türlü stratejiler ve teknikler bulunmaktadır ve bu yöntemlerin birçoğu çocuğun rahatlamasına ve korkularını azaltmasına destek olabilir.

Çocuklarda Karanlık Korkusunun Emareleri

Çocuklarda Karanlık Korkusu

Elbet, Çocuklarda Karanlık Korkusu son derece genel bir korku çeşididir. Evlatların zihninde canavarlar, hayaletler yada yabancılar gibi imgesel figürlerle ilgili korkuları, çoğu zaman karanlıkta ortaya çıkmaktadır. Bu korku, evlatların uyku düzenlerini etkileyebilir ve bu yüzden evlatların günlük yaşamlarını negatif yönde etkileyebilir.

Çocuklarda Karanlık Korkusunun emareleri, çocuğun davranışlarında ve hislerinde gözlemlenebilir. İşte, çocuklarda Karanlık Korkusunun emareleri:

Uyku düzeninde değişimler

Çocuklar karanlıkta uyumaktan korktukları için uyku düzenleri bozulabilir. Uyku esnasında sürekli olarak uyanabilir, yeniden uyumakta zorlanabilir yada gece korkuları yaşayabilirler.

Mide bulantısı yada baş ağrısı

Çocuklar karanlıkta uyumaktan korktukları için uyumakta zorlanabilirler. Bu da mide bulantısı, baş ağrısı yada öteki fizyolojik rahatsızlıklar gibi emarelere sebep olabilir.

İstem dışı titreme yada ağlama

Karanlık korkusu olan çocuklar, gece yarısı uyandıklarında istem dışı titreyebilir yada ağlayabilirler. Bu durum evlatların uykularını daha da bozabilir ve uyku düzenlerini etkileyebilir.

Fizyolojik emareler

Çocuklar, karanlık korkusu yaşadıklarında, kalp atışlarının hızlandığı, nefes alıp vermenin hızlandığı ve terlemeye başladıkları gibi fizyolojik emareler gösterebilirler.

Yalnız kalamama

Karanlık korkusu olan çocuklar, yalnız kalmaktan da korkabilirler. Bu yüzden, evinizde yalnız kalmaları gerektiğinde, ürkü ataklar yaşayabilirler.

Çocuklarda Karanlık Korkusunu Nasıl Yenilebilir?

Çocuklarda Karanlık Korkusu

Çocuklarda karanlık korkusu son derece genel bir durumdur ve pek çok çocuk hiç olmazsa bir defa bu korkuyu yaşamıştır. Fakat, birtakım çocuklar için bu korku kümülatif bir hal alabilir ve hayatlarını negatif etkileyebilir. Pekala, çocuklarda karanlık korkusunu yenmek için neler yapılabilir?

Konuşun

Küçüklere karanlık korkusunun naturel bir şey olduğunu ve pek çok çocuğun bu korkuyu yaşadığını anlatmak {önemlidir}. Ek olarak, evlatların korkularını açıkça ifade etmelerine izin vermek ve onları idrak etmek da {önemlidir}.

Işık deposu

Çocuklarda karanlık korkusu, çoğu zaman uyku vaktinde ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden, evlatların uyku vaktinde odalarına bir gece lambası yada daha farklı bir ışık deposu koymak, evlatların kendilerini daha güvende hissetmelerine destek olabilir.

Oyun

Evlatların hayal gücü, karanlık korkusuyla ilgili ürkütücü senaryolar üretmelerine sebep olabilir. Bu yüzden, çocuklarla beraber karanlıkta oyun oynamak, onların korkularını yavaş yavaş yenmelerine destek olabilir.

Güvenlik

Evlatların kendilerini güvende hissetmeleri, karanlık korkusunu yenmelerinde {önemlidir}. Bu yüzden, çocuklarla beraber güvenlik tedbirleri almak, onların kendilerini güvende hissetmelerine destek olabilir. Mesela, çocuklarınızın odasındaki pencere ve kapıları kapalı tutmak, çocuklarınızın daha güvende hissetmesine destek olabilir.

Terapi

Şayet evlatların karanlık korkusu fazla kümülatif bir hal almışsa ve evlatların yaşamını negatif etkiliyorsa, terapi seçeneği düşünülebilir. Pek çok terapist, çocuklarda karanlık korkusunu yenmelerine destek olacak hususi teknikler ve stratejiler sunabilir.

Karanlık Korkusu Yaşayan Küçüklere Yaklaşım Seçimi

Çocuklarda Karanlık Korkusu

Karanlık korkusuyla yüzleşen ufaklıklara anne ve babası ‘biz buradayız’ itimatını vermeli. Fakat bu biçimde çocuklar bu korkunun kötü etkilerinden korunabilir. Evlatların karanlık korkusuna kayıtsız kalmak veya çok fazla reaksiyon göstermek çocuğunuzun ruh sağlığına ağır darbeler indirir. Aile bu zamanda sabırlı ve dikkatli olmalı. Çocuğun karanlık korkusunu yenmesi vakit alabilir. Bu korkuyla aşamalı bir halde ve titizlikle mücadele edilmesi gerektiği bilinmelidir. Fakat bu biçimde evlatların karanlık korkusunu yenmeleri sağlanabilir.

Çocuklarda karanlık korkusu neden oluşur?

Çocuklarda karanlık korkusu, evlatların hayal gücü ve karanlıkta oluşmuş bulunan belirsizliklerden kaynaklanabilir. Ek olarak, evlatların yaşamış olduğu stres, endişe, travma yada öteki duygusal problemler da karanlık korkusunu tetikleyebilir.

Çocuklarda karanlık korkusu kaç yaşına kadar normaldir?

Çocuklarda karanlık korkusu, çoğu zaman 7-8 yaşlarına kadar normal kabul edilir. Fakat, birtakım çocuklarda karanlık korkusu daha uzun sürebilir ve daha kümülatif olabilir.

Çocuklarda karanlık korkusu, evlatların uyku düzenlerini nasıl etkisinde bırakır?

Çocuklarda karanlık korkusu, evlatların uyku düzenlerini negatif yönde etkileyebilir. Çocuklar, karanlıkta uyumak istemedikleri için uyku saatleri ertelenebilir yada kaliteli uyku düşebilir.

Çocuklarda karanlık korkusu nasıl yenilebilir?

Çocuklarda karanlık korkusu yenilebilir bir durumdur. Konuşma, ışık kaynakları, oyun, güvenlik tedbirleri ve terapi gibi yöntemler kullanılarak evlatların karanlık korkusunu yenmelerine destek olunabilir.

Çocuklarda karanlık korkusu tedavisinde anne ve babanın görevi nedir?

Anne ve babanın, çocuklarda karanlık korkusunu yenmek için çocuklarına destek olmaları {önemlidir}. Konuşarak, ışık kaynakları kullanarak, oyun oynayarak, güvenlik tedbirleri alarak ve terapi seçenekleri araştırarak evlatların karanlık korkusunu yenmelerine destek olabilirler. Ek olarak, anne ve babanın evlatlarının korkularını ciddiye almaları, anlamaları ve onları desteklemeleri de {önemlidir}.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*