Dünya tarihinde yer edinen bakırcılık, kıymetli bir kültür olarak da bilinen bişeydir. Sizler için bakırcılık ile ilgili geniş kapsamlı bir yazı hazırladık.
♥ Selam İsmim Aysel , 26 Yaşındayım Sohbet etmek istiyorum Arayın Konuşalım. Her Türlü Sohbete Varım Tıkla Ara Beni.! ♥. 003225889363
Bakırcılık Nedir?
Bakırcılık, bakırdan eşyalar yapmak ile gelişmektedir. Bu el sanatı tarih süresince değişik şekillerde yapılmıştır. Bakırcı ustaları tarafınca özenle hazırlanarak el işçiliği ile yapılmaktadır. Bakır keşfedildiği tarihten bu yana pek çok alanda kullanılmış madenler arasındadır. İnsan yaşamını tarih süresince kolaylaştırmıştır.
Bakırcılığın Tarihçesi
Bakırın bulunması uzun yıllara dayanmaktadır. Madenciliğin olmasına kanıt olarak ilk bulgular 10 bin sene öncesinde Anadolu’da Çayönü’nde bulunmuştur. Ondan sonra ise Çatalhöyük’te bakırın üretimine ve arıtma işlemlerinin yapıldığına dair bulgulara rastlanmıştır. Bakırın işlemeye hazırlandığı ilk bölge Anadolu’da Çatalhöyük ve Çayönü olarak belirtilmiştir. Burada yapılan araştırmalar sonucunda bulgulara rastlanmıştır. Yapılan kazılar neticesinde M.Ö naturel bakır işlenerek pek çok eşya yapıldığı görülmüştür. Bu eşyalar dövme tekniği ile yapılmış, süs eşyaları, iğne, kanca benzeri aletlerden oluşmaktadır.
Araştırmalarda bulunan eşyalar, bakırın işlendiği ilk yeri ve zamanı açıklamaktadır. Bakır tarih süresince her alanda kullanılmıştır. Dövme tekniği kullanılarak, pek çok yapıt elde edilmiştir. Tarihte bakırcılık için kullanılan bir öteki teknik ise, dökümdür. Döküm, dövme tekniği sonrasında bulunmuş bir tekniktir. Bakırcılık, dövme tekniklerinin çeşitlenmesi ile gelişim göstermiştir. Dövme çeşitleri ve dövme aletleri geliştirilmiştir.
Hitit, Urartu, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde Anadolu’da türlü türlü tekniklerle çalışan gelişmiş bakırcı atölyelerinin bulunmuş olduğu, günümüze kadar gelen fazla sayıdaki eserden anlaşılmaktadır. Osmanlı döneminde Anadolu’da, sonrasında da Balkanlar’da bakır yataklarının işletilmesi neticesinde bakır işçiliği zirveye ulaşmıştır. Fazla sayıda merkezde yeni atölyeler açılmıştır. Konya, Mardin, Hasankeyf, Diyarbakır, Cizre, Harput, Erzincan ve Erzurum, Selçuklular döneminde atölyelerin açıldığı yerleşim bölgeleridir.
Bakırcılığın Üretim Süreci
Bakırcılığın üretimi değişik aşamalardan oluşmaktadır. Bunlar dövme, kazıma, zımbayla dövme olarak adlandırılmaktadır. Dövme tekniği en eski ve en çok kullanılan tekniktir. Bakır basit işlenmesi için ocakta tavlanma işleminden geçirilir.
Bu biçimde bakır yumuşamaktadır. Bu şekilde daha basit işlenmektedir. Tavlanma işleminden sonrasında yumuşayan bakıra çekiçle vurma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlemle tabakaya biçim verilmektedir. Bakıra çekiç darbeleri ile istenile biçim verilir. Aynı vakit bakırı hazırlayan usta kendine göre deseni de vermektedir.
Dövme
Dövme tekniği ile bakırın şekillendirilmesi yapılmaktadır. Bu işlem çekiçle dövülme işlemidir. Bu işlem esnasında devamlı çevrilerek, dövülür ve aynı kalınlıkta olması sağlanmaktadır.
Kazıma
Bu işlem esnasında çivi biçiminde demir çubuklar yardımı ile malzemenin üstüne kazınarak biçim verilmektedir. Kazıma işlemi yapılan bakırlara oyma desenli adı kullanılmaktadır. Kömür toz sürülerek kazıma işlemi yapılan bölümlere sürülür. Bu işleme ise savatlı bakır denilmektedir.
Zımbayla Dövme
Bu teknikte hazırlanan bakırlar süslenmektedir. Şekilli demir çubuklara çekiçlerle vurulma işlemi ile yapılmaktadır. Bu teknik ile kabartma desenler elde edilmektedir. Bakır eşyaların üstüne birbirinden değişik desenler ve motifler işlenmektedir.
Bakırcı ve Görevleri
Bakır ve öteki hafifçe metalleri, türlü türlü aletlerle şekillendiren, süsleyen, yıpranmış olanları onaran, delen ve parçaları perçin, matkap ile birleştiren kişiye denilmektedir.
- Yapılacak eşyaya bakılırsa bakırı seçer, işaretler ve keser
- Kalıplama, bükme yada dövme benzeri işlemlerle bakıra biçim verir
- Vida yuvalarını zımba yada matkap ile deler
- Çizim planına bakılırsa parçaları birleştirir
- Pürüzlü yüzeyleri düzeltir
- Eşyanın kalaylanması gerekliyse kalay yapar
- Lüzumlu onarım işlerini yapar
Bakırcılıkta Kullanılan Alet ve Malzemeler
Bakırcılık, asırlardır süregelen bir sanat ve sanayi dalıdır. Bakırcılık, bakır ve öteki malzemelerin kullanımı ile ilgilidir. Bakır, bakırcılıkta kullanılan en bilinen malzemelerden birisidir, fakat öteki malzemeler de kullanılır. İşte bakırcılıkta kullanılan malzemeler.
- Kesme makinesi
- Bükme makinesi
- Kıvırma makinesi
- Parlatma makinesi
- Çekiçler ve tokmaklar
- İşleme takımları
- Vida, cıvata ve somunlar
- Metre
- Makas
- El testeresi ve keskiler
- Matkap
- Zımba
- Kumpas
Bakırcılığın Kullanım Alanları
Bakırcılıkta yapılan eşyalar, geçmişten günümüze pek çok alanda kullanılmıştır. Çoğu zaman mutfak eşyaları, türlü türlü aletler ve süs eşyaları olarak üretilmiştir. Günümüzde bakırcılıkta yapılan eşyalar, çoğu zaman hediyelik eşyalar olarak yapılmaktadır. İnsanlar bakır eşyaları sevdikleri kişilere armağan etmek amaçlı alarak süs olarak kullanmalarını sağlanmaktadır.
Bakırcılık, günümüzde unutulmaya yüz tutan sanatlardan birisidir. Bakırcılık mesleği 1960’lı yıllarda altın çağını yaşamıştır ancak günümüzde bakırcılık eskiye oranla son derece düşüktür. Bakırcılık unutulmaması ve devamı getirilmesi gerekmekte olan Türk el sanatları arasındadır.
Bakırcılıkta kullanılan malzemeler nedir?
Bakırcılıkta kullanılan malzemeler içinde en bilinen olanı bakırdır. Bunun aynı zamanda kalay, pirinç, gümüş ve cam benzeri malzemeler de kullanılır.
Bakırcılıkta kullanılan aletler nedir?
Bakırcılıkta kullanılan aletler içinde keski, matkap, çekiç, örs ve tanga benzeri temel el aletleri yer almaktadır. Bunların aynı zamanda çağdaş bakırcılık ekipmanları da kullanılmaktadır.
Bakırcılıkta hangi teknikler kullanılır?
Bakırcılıkta pek çok teknik kullanılır. Bunlar içinde bakır kaplama, bakır oyma, dövme, lehimleme, döküm ve presleme benzeri teknikler yer almaktadır.
Bakırcılıkta kullanılan ürünler nedir?
Bakırcılıkta kullanılan ürünler içinde mutfak eşyaları, çatı kaplama malzemeleri, müzik aletleri, süs eşyaları, aydınlatma armatürleri ve sanat eserleri benzeri pek çok ürün yer almaktadır.
Bakırcılıkta iş fırsatları nedir?
Bakırcılıkta çalışabileceğiniz pek çok kariyer fırsatı bulunmaktadır. Bu fırsatlar içinde bakırcılık ekipmanları üretimi, bakır işleme, bakır kaplama, çatı kaplama işleri, mücevherat yapımı, sanat eseri üretimi ve müzik aleti yapımı yer almaktadır.
Bir yanıt bırakın